Blog

Een echtscheidingsconvenant: 5 fiscale aandachtspunten

Een scheiding is vaak een moeilijke en emotionele tijd. U moet lastige keuzes maken. Soms ontstaan er problemen over geld, wat kan zorgen voor een ‘vechtscheiding’. De scheiding wordt dan een juridisch conflict. In zo’n situatie kan een echtscheidingsconvenant helpen. In dit artikel leest u vijf belastingtips waar u op moet letten bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant.

Stel een echtscheidingsconvenant of beëindigingsovereenkomst op

Een echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst waarin de afspraken rondom de echtscheiding worden vastgelegd. Het kan bijvoorbeeld gaan om alimentatie, de verdeling van bezittingen en schulden, pensioenregelingen en de zorg over minderjarige kinderen. Het convenant is bedoeld om beide partijen duidelijkheid te geven over de gemaakte afspraken.

Beëindigingsovereenkomst bij samenwoners

Een echtscheidingsconvenant is specifiek voor mensen die zijn getrouwd. Als u samenwoont zonder getrouwd te zijn, heeft u geen convenant nodig. Maar ook dan kan het verstandig zijn om een beëindigingsovereenkomst op te stellen als u uit elkaar gaat. Hierin worden dezelfde zaken vastgelegd als in een echtscheidingsconvenant. Zo kunt u ook in die situatie de verdeling van gezamenlijke bezittingen en dergelijke vastleggen. Daarom geldt het onderstaande ook voor samenwoners. Overal waar echtscheidingsconvenant wordt genoemd, kan worden vervangen door beëindigingsovereenkomst.

Maak een overzicht van de gezamenlijke bezittingen en schulden

Het opstellen van een overzicht van de gezamenlijke bezittingen en schulden is om verschillende redenen belangrijk. Door de duidelijkheid en de transparantie ontstaat er een eerlijke verdeling en weet iedere partij waar hij/zij aan toe is. Dit overzicht is vaak ook vereist voor het vaststellen van de alimentatieverplichting.

Breng de onder- en overbedeling in kaart en maak afspraken over de betaling hiervan

Bij de verdeling van de bezittingen en schulden kan sprake zijn van onder- of overbedeling (de één krijgt een groter deel toebedeeld dan de ander). Belangrijk is om dit goed vast te leggen. Wat is de waarde van de verdeelde bezittingen en schulden en welke betalingsafspraken worden hierover gemaakt? Als er geen verrekening of betaling plaatsvindt, kan dit worden gezien als een schenking waarover u schenkbelasting moet betalen.

Maak afspraken over de betalingsverplichtingen voor gezamenlijke eigen woning

Afhankelijk van de situatie rondom een koopwoning, kan de zaak fiscaal gezien complex worden als één van de twee partners in de woning blijft wonen. Om te begrijpen wat in het echtscheidingsconvenant moet worden opgenomen, is het belangrijk om te begrijpen welke gevolgen er zijn voor de hypotheekrenteaftrek. Het is namelijk niet automatisch zo dat degene die alle rente betaald, ook alle hypotheekrenteaftrek ontvangt. Denk daarom over het volgende na:

  • Van wie is de woning?
  • Op wiens naam is de hypotheek juridisch aangegaan?
  • Voldoet de hypotheek aan de eisen van de renteaftrek?

Daarna moet worden vastgelegd wie de gebruikerslasten en de hypotheekrente gaat betalen. Wordt de rente wel volledig betaald, maar staat de hypotheek of de woning slechts gedeeltelijk op de naam van de betaler? Dan is de rente niet zomaar volledig aftrekbaar. Dit kan worden opgelost door in het echtscheidingsconvenant afspraken rondom alimentatieverplichting voor de eigen woning op te nemen. In een beëindigingsovereenkomst is het niet mogelijk om alimentatie af te spreken.

Maak afspraken over de fiscale gevolgen

In het jaar van echtscheiding stopt op een bepaald moment ook het fiscaal partnerschap. Vanaf dat moment doet u niet langer gezamenlijk belastingaangifte. Dit betekent natuurlijk niet dat u gezamenlijke onderdelen niet op elkaar moeten afstemmen.

Toch kan het zo zijn dat het in het jaar van scheiding voordeliger is om fictief voor het hele jaar elkaars fiscaal partner te zijn. Uiteraard moet u hier beiden bewust voor kiezen. Leg deze afspraken vast in het echtscheidingsconvenant. Ook maakt u afspraken over hoe het voordeel van het fiscaal partnerschap wordt verdeeld.

Bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant komt veel kijken. Wilt u dat wij meekijken naar de fiscale aspecten van het echtscheidingsconvenant of heeft u hulp nodig bij het indienen van de aangifte inkomstenbelasting in het jaar van echtscheiding? Neem dan contact met ons op. Onze belastingadviseurs denken graag met u mee!

Elise van den Breevaart

010 2921870

Webinar: Fiscale kansen binnen de Werk­kosten­regeling (WKR)
Hoe maak je optimaal gebruik van de WKR?
Webinar | 14 nov. 2024
Webinar: fiscale kansen binnen de Werk­kosten­regeling (WKR)
Gratis webinar vol praktische tips!
Bedankt!
Uw inschrijving betekenen veel voor ons.
Don't miss out on the latest Industry news
You are Subscribed!